Thursday, 6 October 2011

Pengalaman Menjadi Rekrut TUDM (episod 5)

Lupa nak cerita, intake aku rekrut wanita ada lebih kurang dekat 40 orang.  Masa ni semuanya ayu-ayu lagi...Ok...Masuk minggu kedua selepas medical check up, kami mula menjalani ujian bertulis.  Aku dengar cerita, result dari exam ni lah yang akan menentukan tahap kecerdasan IQ untuk seseorang itu dipilih untuk dibahagikan trade.  Kalau cemerlang, dapat la Engineering Trade atau nama kampungnya pomen kapal terbang.  Kurang cemerlang akan dipilih untuk trade menjaga radar, bahagian bekalan (supply), tukang kayu, bomba dan ada lagi....dan paling sempurna tidak berapa cemerlang dalam exam tu dapat la trade Pembantu Tadbir atau encik peon mcm aku sekarang..huhuhu...tak ketinggalan juga di bawah naungan tred Pembantu Tadbir ada tred Pembantu Pertahanan iaitu mereka-mereka yang menjaga pintu masuk dan keselamatan Pangkalan Udara.  Macam Military Police la...tapi kami panggil provos TUDM.  Ada juga trade Jurulatih Jasmani, Jurumasak (chef) dan ada satu dua lagi.  Nanti aku sediakan carta alirannya untuk korang lebih memahami sebab belum sampai masanya lagi...

Aku sedaya upaya menjawab soalan yang lebih susah dari soalan STPM tu..Soalan math nya berbelit-beli...english education mcm yang Usop Wilca cakap tu pun memang tahap gaban...Soalan duga minda dan cepu cemas pun tidak kurang hebatnya...Seperti contoh, antara sekilo batu dan sekilo kapas, mana yang lebih berat?  Mujur aku jawab betul..hehehehehe...sebab aku pernah dengar lawak ni...kekekekeke...

Terus terang aku cakap, aku tak menaruh harapan tinggi untuk menjawat jawatan pomen kapal terbang.  Sebab apa yang aku nekad, aku nak jadi peon....Kerja dalam opis memang dah cita-cita aku dan aku lihat TUDM memberikan peluang ni, maka aku cuba sebaiknya.  Exam tu aku jawab mana yang termampu jer....
Dalam pada tu jugak, aku tertanya-tanya mana jawatan sebagai pilot? oh yaaa....aku tersilap masuk cabang rupanya sebab dari hari tu baru aku tau, dalam TUDM ada dua cabang iaitu Pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dan hanya Pegawai yang ditauliahkan SPBYDP Agong sahaja yang layak menjadi pilot jika bernasib baik...Aku redha...lagipun aku sedar, apa la kemampuan aku dengan SPM yang cukup-cukup untuk apply IKM jer hari tu...huhuhuhu

Ah, lantak la...Janji aku dah ada kerja tetap.  Petang tu lepas exam, kami melepak kat blok.  Sembang-sembang sambil merancang strategi bagaimana nak dapat juga kerja ni.  Aku jumpa ada gak sorang dua dah mula nak tarik diri.  Katanya diaorg dah dapat offer sambung belajar la, kerja gomen yang apply dulu dah mula panggil la..Lantak la korang....Sejak aku di sini, aku dah mula jatuh cinta dengan TUDM...Ntah la..mungkin doa-doa mak dah mula berkesan di hati....Dan petang tu juga aku rasa tak sedap badan....Aku ni tak tau la...kalau datang tempat baru, mesti rasa lain.  Mungkin antibody aku cuba nak sesuaikan diri kot.  Kat Ipoh ni cuaca memang agak panas.

Aku rasa macam nak demam.  Lantas aku ambil keputusan berlari keliling blok untuk keluarkan peluh.  Atas sifat dedikasi dan semangat untuk aku mengikuti latihan ni, aku berjaya buat lima round tanpa henti.  Malam tu, lepas makan badan aku dah rasa normal balik.  Bibit-bibit demam dah mula menyerah kalah utk menyerang badan aku ni.  Syukur....hmmm...lupa nak bagitau korang, kat mes petang tadi nasi putih, kari daging dan sayur kangkung...Sedapppp...Malam ni ada supper bihun goreng...Sapa nak pergi makan, pergi..Aku dah tak terdaya..hahaha...

Lagi 5 hari tempoh bertenang pemilihan ni akan tamat seperti yang termaktub dalam surat tawaran.  Keesokannya, awal pagi kami semua berkumpul di dalam dewan.  Di sini ada pengumuman terakhir.  Setelah diperhalusi dan dipertimbangkan, maka akhirnya keputusan mereka yang gagal dalam pemilihan terakhir ini diumumkan.  Gagal disebabkan masaalah kesihatan dan dokumentasi.

Satu persatu nama dipanggil...Aku menggeletar seluruh tubuh...kalau aku tak dapat, mana nak letak muka oii...kenduri dah buat kat kampung tuuu....hahahahaha.....Dan akhirnya  nama aku tak disebut sebagai calon......yang gagal....kami amat bersyukur...Ada aku tengok kawan sebelah aku siap menitik air mata..menangis gembira...melompat riang...(hehehehe...korang tak tau nasib korang apa jadi lepas ni)...Aku macam biasa...step pertama dah settle...banyak lagi rintangan aku kena tempuhi...dan latihan yang agak azab tu pun aku tak tau bayangannya mcmana lagi...Apa yang aku aim, aku nak dapat tred peon....


































1 comment: